Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2013, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανταλλαγή μελών των αντιστοίχων διπλωματικών υπηρεσιών τους».
Ο Βουλευτής Χαλκιδικής Ευθύμης Καρανάσιος, ως μέλος της επιτροπής και εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τα οφέλη που θα προκύψουν για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία από την υλοποίηση του μνημονίου Κατανόησης και ζήτησε από τους συναδέλφους του να στηρίξουν το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Ακολουθεί η εισήγηση του Ευθ. Καρανάσιου:
«Με στόχο την προαγωγή της ανταλλαγής μελών των διπλωματικών υπηρεσιών τους και την παροχή κατευθυντήριων γραμμών ως προς τις ανταλλαγές των μελών τους, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο εθελοντικής εργασίας, εκφράζοντας την αμοιβαία βούληση για την επίτευξη προόδου στον τομέα αυτό, την υπογραφή του παρόντος μνημονίου κατανόησης. Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας για την ανταλλαγή μελών των διπλωματικών τους υπηρεσιών, υπεγράφη στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου 2012, κατά τη συνάντηση του δεύτερου ανώτατου συνεδρίου συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.
Το μνημόνιο κατανόησης που απηχεί τις εξαιρετικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, στοχεύει στην εξοικείωση των διπλωματικών υπαλλήλων εκάστης χώρας, με τον τρόπο εργασίας, ανάλυσης προβλημάτων και τις ακολουθούμενες πολιτικές της άλλης και κατά συνέπεια τον εμπλουτισμό των γνώσεων και της πείρας, καθώς επίσης και τη διεύρυνση της αναλυτικής ικανότητας των διπλωματικών, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγών.
Πιο συγκεκριμένα το μνημόνιο κατανόησης αποτελείται από το προοίμιο και 8 άρθρα, στα οποία προβλέπονται τα ακόλουθα. Το προοίμιο απηχεί την επιθυμία των δύο συμβαλλομένων μερών να προάγουν την ανταλλαγή των διπλωματικών τους υπαλλήλων και δίνουν τις προς τούτο κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες περιέχονται αναλυτικά στο κείμενο του μνημονίου κατανόησης.
Με το άρθρο 1 ορίζεται ο σκοπός του μνημονίου κατανόησης, ο οποίος δεν είναι άλλος, παρά η θέσπιση ενός πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα προάγει και θα πραγματοποιεί τις ανταλλαγές μελών των αντίστοιχων διπλωματικών υπηρεσιών των δύο υπουργείων, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας γνώσης και κατανόησης του έργου και των πολιτικών των αντίστοιχων διπλωματικών υπηρεσιών των δύο μερών.
Με το άρθρο 2, που αφορά το εύρος εργασίας, προβλέπεται ότι οι ανταλλαγές των διπλωματικών θα περιορίζονται καταρχήν στην χρονική διάρκεια των εκατέρωθεν προεδρείων της Ε.Ε. των δύο χωρών, πλην όμως, θα είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται και σε άλλες ειδικές περιστάσεις, κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών.
Με το άρθρο 3, γνωστοποιεί τη φύση των ανταλλαγών μέσω της διευκρίνισης προς τα συμμετέχοντα μέλη εκάστης διπλωματικής υπηρεσίας. Θα επιτελούν συγκεκριμένο, υπεύθυνο και χρήσιμο έργο στο υπουργείο υποδοχής, κάτι το οποίο τους καθιστά αυτομάτως απαραίτητα εργαλεία και όχι απλώς παρατηρητές των διαφόρων εργασιών των υπουργείων.
Με το άρθρο 4 παρατίθενται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μέλη των διπλωματικών υπηρεσιών των δύο συμμετεχόντων υπουργείων στο πρόγραμμα ανταλλαγών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η γνώση του αντικειμένου με το οποίο πρόκειται να ασχοληθούν στο υπουργείο υποδοχής, καθώς επίσης και άριστη γνώση αγγλικής ή η καλή γνώση της επίσημης γλώσσας του υποδεχόμενου υπουργείου. Επιπλέον, οι διπλωματικοί που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγών, θα πρέπει να προσκομίσουν στο υποδεχόμενο υπουργείο μεταξύ των υπολοίπων, πιστοποιητικό εξουσιοδότησης ασφαλείας, καθώς επίσης και ισχύουσα ασφάλιση υγείας και ατυχήματος.
Με το άρθρο 5 καθορίζεται η διάρκεια του προγράμματος ανταλλαγών, βάσει των αναγκών του εκάστοτε υπουργείου υποδοχής μεταξύ τριών μηνών και ενός έτους. Προβλέπεται δε, η δυνατότητα μείωσης της διάρκειας του προγράμματος όταν συντρέχουν ορισμένοι λόγοι, όπως ασθένεια ή παραβίαση των υποχρεώσεών του. Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα στο υποδεχόμενο υπουργείο επί επειγουσών καταστάσεων, να διακόψει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενημερώνοντας εγγράφως το αποστέλλον υπουργείο.
Με το άρθρο 6 κατανέμεται το κόστος των προγραμμάτων ανταλλαγών, προβλέποντας ότι οι αμοιβές των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα ανταλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν επιδομάτων μετακίνησης, θα καταβάλλονται από το αποστέλλον υπουργείο.
Με το άρθρο 7 προβλέπεται ότι η διαχείριση των προγραμμάτων ανταλλαγών, αποτελεί αμοιβαία ευθύνη και των δύο υπουργείων, τα οποία θα διαβουλεύονται με σκοπό την προετοιμασία και την υλοποίηση των προγραμμάτων ανταλλαγών, καθώς επίσης και την εφαρμογή και την ερμηνεία των συμφωνημένων υπ’ ευθύνη τους και που η επίτευξη τους κατορθώνεται μέσω του παρόντος μνημονίου συνεργασίας. Πιθανές δε διευθετήσεις αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγών, θα πραγματοποιούνται μέσω της διπλωματικής οδού.
Τέλος, με το άρθρο 8 γίνεται αναφορά στην έναρξη, τη διάρκεια και τη λήξη ισχύος του μνημονίου κατανόησης.
Θέτοντας τα ανωτέρω υπόψη της Βουλής των Ελλήνων, εισηγούμαι την ψήφιση του εν λόγω νομοσχέδιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου